Thursday, September 20, 2007

Uppehåll från klubbspel - slutar med träningsdagbok

Jag har bestämt mig för att sluta i schackklubben, för att istället återuppta aikidon. Jag kommer att fortsätta med bloggen (schack är - och kommer säkerligen förbli - en viktig komponent i mitt liv), men inte med träningsdagboken. Det känns inte lika angeläget med målmedveten träning då jag inte längre ska tävla utan "bara" spela online. Anledningen till att jag slutar är tid - jag har inte den tid som krävs för att kunna vara med i längre turneringar - och resvägen. En halvtimmes bilfärd är för mycket, i och med att jag även åker iväg för att repa med coverbandet en kväll i veckan. Dessutom spelar jag så mycket schack online.

Aikidon innebär kortare resväg och mycket större flexibilitet vad gäller träningsdag - dessutom saknar jag de fysiska och mentala fördelarna denna japanska kampkonst alltid fört med sig (har nu haft träningsuppehåll på knappt 2 år i och med att jag blev pappa för andra gången).

Tuesday, September 18, 2007

Träningsdagbok

Dagens Schack:

- Löste taktikproblem på CTS
- Spelade två blixtpartier mot CMX m efterföljande öppningsanalyser
- Tittade igenom VM-parti från senaste ronden, följde VM online

Sunday, September 16, 2007

Träningsdagbok

Dagens Schack:
- Tittade igenom VM-partier från igår
- Löste taktikproblem på CTS
- Spelade snabbparti (G/15) och blixt mot CMX med efterföljande öppningsanalys
- Spelade korrschack på SO och RHP
- Studerade strategi, "Josh Waitzkins Academy" eller "JWA", CMX

Saturday, September 15, 2007

Anand och Kramnik i delad ledning i VM

Två av förhandsfavoriterna inför VM i Mexico, Anand och Kramnik har nu kopplat ett litet grepp om turneringen genom att vinna sina respektive partier igår (1,5 poäng var efter 2 ronder) . Ikväll möts de!

Dagens Schack:
- Tittat igenom VM-partier från igår
- Löst taktikproblem i senaste numret av Tidskrift För Schack eller TFS
- Läst TFS
- Löst taktikproblem på CTS
- Spelat korrschack på SO
- Spelat korrschack på redhotpawn.com eller RHP
- Spelat snabbparti (G/15) mot Chessmaster X eller CMX, med öppningsanalys efter

Friday, September 14, 2007

Nygift, förkyld och lite tid över för schack...

Snart har jag varit en gift man i en vecka. Den här sommaren har mycket tid gått till att planera bröllopet som ägde rum i lördags - som jag följt upp med en dunderförkylning.

Även den här säsongen kommer mitt klubbspel bli sporadiskt, i och med att jag repar med coverbandet en kväll i veckan och inte har tid eller lust att vara borta från familjen två kvällar i veckan varje vecka. Jag kommer inte att delta i den stundande långa turneringen med långpartier, däremot kommer jag försöka att vara med på "månadsblixten" en kväll i månaden, samt eventuellt någon av de kortare turneringarna före jul.

Det känns som om det faktum att schack-VM nu börjat i Mexico gett mig en liten "nytändning" av schackintresset som hållits lite på sparlåga under sommaren. För att ytterligare väcka liv i min gamla spel- och studieambition har jag bestämt mig för att - liksom jag gör med löpningen - föra träningsdagbok över mina dagliga schackaktiviteter. Det kommer jag att göra här på bloggen, med början idag.

Dagens Schack:
- Tittade igenom VM-parti från igår
- Löste taktikproblem på Chess Tactics Server eller CTS (chess.emrald.net)
- Spelade korrschack på schackonline.com eller SO
- Skrev foruminlägg på SO
- Följde VM-partier direkt online
- Såg dokumentären "Game over - Kasparov mot maskinen"

Tuesday, May 29, 2007

3 klassiker till schackbokssamlingen!

Idag kom beställningen jag gjorde nyligen - tre schackklassiker, varav två anses vara bland de bästa schackböcker som någonsin skrivits: Bronsteins Zürich 1953 och Tals Life and games of Mikhail Tal. Den tredje - för taktikträning lämpade - 1001 brilliant ways to checkmate har jag precis börjat lösa.

Jag vet att Tals bok egentligen riktar sig till lite mer avancerade spelare, men frågan är om det inte är den jag är mest sugen på att börja läsa. Jag planerar att läsa båda dessa "schacklitterära mästerverk" på en årlig basis, förhoppningsvis med allt större förståelse och behållning. Samtidigt som jag läser böckerna kommer jag att följa partikommentarerna i böcker som World's greatest chess games (Nunn) och Winning chess tactics (Seirawan, har ett avsnitt med några av Tals partier).

Friday, May 18, 2007

Chessmaster 10th edition

Så har man då fyllt 30, tro det eller ej. I födelsedagspresent fick jag bl a en ny dator, så nu kan jag äntligen börja använda "Chessmaster 10th edition" igen (har inte fungerat på den gamla). Ett kanonprogram, med en mycket instruktiv "academy" av Josh Waitzkin, som jag verkligen ska fördjupa mig i.

Annars är schacksäsongen slut för den här gången. En lärorik introduktion till "riktigt schack" (avser långpartierna), så skulle jag kunna sammanfatta min första "hela" schacksäsong. Tyvärr blev klubbdeltagandet mycket sporadiskt under våren, något som kanske bidragit till att min rating vid senaste räkningen sjunkit med 6 poäng till 1200. Kunde i alla fall vara med vid båda tillfällena för KM i blixt nu i maj (skrapade ihop blygsamma 3,5 poäng - men vann åtminstone ett parti mot en klubbkamrat rankad över 1500).

Nu blir det att lägga sig i hårdträning med chessmaster och börja ladda batterierna inför höstens turneringar.

Wednesday, May 2, 2007

Chess position trainer - ett nytt redskap i mitt schackgym!

Igår upptäckte och installerade jag "Chess Position Trainer" (hämtas - helt gratis - på www.chesspositiontrainer.com!). Nu ska jag äntligen få lite bättre struktur på - och förhoppningsvis bli betydligt bättre på att spela - min öppningsrepertoar. Dessutom kan programmet användas för träning av taktik, slutspel m.m. Jag planerar att skriva in "matt i ett" etc. - problem från Polgar: Chess. Programmet verkar vara en riktig guldgruva för schackträning!

Tuesday, May 1, 2007

En bok i taget från och med nu

Jag har insett att det bästa nog är att läsa EN schackbok åt gången - från pärm till pärm. Som Mehmet Gok skriver i sina träningsrekommendationer ("Train to become a strong chess player") på amazon.com:

... please do not jump from book to book before finishing the one at hand. Try to read your chess books cover to cover even if you find some of the concepts over your head. This point is crucial for advancing your chess understanding. Fragmented approach to chess learning is detrimental unless you are not Fischer.

Med detta kloka råd i åtanke - tillsammans med Dan Heismans bokrekommendationer - blir min fortsatta läsning som följer (EN bok åt gången!) troligen:

1. Wolff - The Complete idiot's guide to chess

2. Seirawan - Winning chess tactics

3. Seirawan - Winning chess strategies (när den införskaffats!)

4. Chernev - Logical Chess move by move

5. Hall - Träna schack med Jesper Hall

Däremot kommer jag att fortsätta lösa taktiska problem i Polgar - Chess och liknande problemsamlingar vid sidan av.

Thursday, April 5, 2007

Slopar träningsprogrammet - Vägen blir målet med spelglädjen i fokus

Jag har tänkt om. Mitt "förbättringsinriktade" tänkande, med fokus på rating och heltäckande träningsprogram håller inte. Vilket är det viktigaste skälet för mig att spela schack? Svar: Glädjen och skönheten jag upplever i spelet. Samt kanske schackets karaktärsdanande funktion. Jag tror att desto mer jag fokuserar på att verkligen "täcka" alla aspekter av schackteori, för att höja min rating så fort som möjligt - med det som primärt mål - kommer jag inte bara att motverka en utveckling, utan riskerar dessutom att förlora glädjen med att spela någonstans på vägen.

Detsamma gäller öppningen: Om jag tycker att det är mer spännande och roligare att spela när jag provar nya - låt vara något mer avancerade eller komplexa - öppningar, är det väl det som är det väsentliga: Att ha roligt. Inte om jag spelar en öppning som bäddar för maximal utveckling som schackspelare.

Det enda verkligt eftersträvansvärda målet med mitt schackspelande måste åter bli vägen, partiet och spelet här och nu - inte det som ska komma om tio år och 400 ratingpoäng. Konsekvenserna av detta blir:

1. Jag avstår från mitt "Träningsprogram". Det ger alltför fragmentariska kunskaper, tynger ned schacket med för många "måsten".

2. Jag fortsätter med 6-20 taktiska övningar och ett parti/dag

3. Jag återgår till Heismans rekommendation att läsa The complete idiot's guide to chess av Wolff och göra "board vision"-övningar. Daglig läsning av allmänna schackprinciper och lösande av slutspelsstudie blir i mån av tid.

4. Jag utvidgar min öppningsrepertoar, spelar mer vad jag "känner" för - men fortsätter att slå upp Nunn's Chess Openings efter varje parti för att "stämma av".

5. Jag analyserar egna och andras partier i mån av tid.

Sunday, April 1, 2007

Mitt första Tusenmanna - ett lärorikt stålbad

Jag läste någonstans att du lär dig 12 gånger så mycket av att förlora ett schackparti som att vinna ett. I så fall var gårdagen sannerligen lärorik - jag förlorade nämligen samtliga sex partier jag spelade i gruppspelet i "Tusenmanna" i Stockholms Stadshus igår. Vilket var väntat, med tanke på det motstånd som bjöds i min grupp. Bortsett från mig med mina 1206 i rating, hade de andra i min grupp över 14-, 16-, 17- och 20-hundra. Nu deltog jag främst för upplevelsen att få spela en schackturnering i stadshuset, fast någonstans hade jag väl ändå hoppats att få möta NÅGON nybörjare och ta NÅGON poäng (en remi åtminstone hade varit trevligt...). Men som sagt - ratingmässigt var det inget snack om saken. Den lägsta klassen, klass C, sträckte sig i år upp till 1799.

LÄRDOMAR efter turneringen:
- Träna mer med riktigt schackbräde inför OTB ("Over-the-board")-turneringar. Den här våren har det blivit väldigt lite schackspelande med riktigt bräde, jag har nästan UTESLUTANDE spelat på dator, vilket gjort att det kändes väldigt ovant att försöka överblicka positionen vid ett riktigt bräde. Jag satte bl a bort en pjäs och missade ett dam-löpar-"batteri" längs en diagonal.
- Träna mer mentalt. Vid partiet mot spelaren med 2000-rating, hamnade jag i en position där det var min tur och närmast omöjligt att hitta ett drag. Alla rutor tycktes garderade. Klockan tickade och tickade - och jag kände det som om jag hade fått en "blackout". Kunde inte alls koncentrera mig på att analysera positionen, utan upplevde bara en växande total mental blockering. Tiden gick och utan att ha fått ordning på tankebanorna drog jag slutligen - ett helt misslyckat drag! I synnerhet vid blixt- och snabbschack - men även vid vanliga partier - då du sitter öga mot öga med en motståndare är den psykiska påfrestningen mycket större än framför datorn. Något jag måste ta med i beräkningen och förbereda mig mycket mer på inför kommande turneringar. All teoretisk kunskap och taktikträning i världen hjälper inte om stressfaktorn vid tävlingstillfället gör att du ändå inte kan tänka klart.

Den slutsats jag kan dra efter drygt ett års klubbspel, med alldeles för få speltillfällen är att det jag behöver för att bli bättre vid OTB-spel är (förutom all schackträning på egen hand)...OTB-spel, OTB-spel och åter OTB-spel!

Saturday, March 17, 2007

Mitt träningsupplägg från och med Mars 2007

Inspirerad av bloggen chess-training (chess-training.blogspot.com), har jag bestämt mig för att börja träna schack mer strukturerat. Genom att utgå från träningsguider skrivna av Dan Heisman (hittas – med mycket annat läsvärt - på danheisman.com) och skribenter på Chessville (chessville.com) när det gäller förslag på litteratur, utformade jag ett träningsupplägg som jag nu nästan har hunnit följa från början till slut en gång och under tiden kommit att modifiera något. Efter några små justeringar kommer min dagliga schackträning att se ut som följer:

- Lösande av taktiska problem: Minst 6 st, helst 20 (exempelvis på en av mina nya favoritsajter, Chess Tactics Server (chess.emrald.net))
- Studerande av allmänna principer: Läsa igenom minst en sida generella schackprinciper (Från Chessville och Heisman)
- Lösande av slutspelsstudie: Helst en om dagen
- Spela ett komplett parti: Minst 2-minuters ("lightning"), helst 30-minuters eller längre
- Helst utföra något drag i något av de korrschack-partier jag spelar (på schackonline och redhotpawn)

Dessutom kommer jag att studera teori i följande ordning så snart tid kan avsättas:
- Öppning, 2 tidsenheter (i nuläget har jag 30 min som en enhet)
- Taktik, 2
- Strategi, 1
- Slutspel, 2
- ”Board vision”, 1
- Genomgång av egna partier, 2
- Genomgång av andras partier, 1
- Tankeprocessen, 1

Materialet som i första hand kommer användas för dessa studier är för tillfället:

Öppning
Egna partier; Egen öppningsrepertoar; Kapitlen om öppningsstudier i Träna schack med Jesper Hall;

Taktik
Kapitlen om taktik i Träna schack med Jesper Hall

Strategi
Kapitlen om Strategi i Complete idiot’s guide to chess (av Patrick Wolff)

Slutspel
Kapitlen om slutspel i Complete idiot’s guide to chess

Board vision
Övningar hittade i Michael La Maza’s artiklar om ”Rapid chess improvement”

Genomgång av egna partier
Protokoll från egna långpartier, med hjälp av kapitlet om analys av egna partier i Träna schack med Jesper Hall

Genomgång av andras partier
Logical chess move by move av Chernev eller The mammoth book of the world’s greatest chess games (Nunn, Emms, Burgess)

Tankeprocessen
Artiklar av Dan Heisman (Novice Nooks om ”Thought process” och Thinking Caps – hittas på danheisman.com

Säkerligen kommer det att bli fler justeringar framöver, litteratur kommer utgå och tillkomma eftersom. Jag ska försöka ange eventuella stora förändringar här, men i nuläget är det i alla fall så här upplägget ser ut.

Tuesday, March 13, 2007

Första klubbmästerskapet, taktikträning och Tusenmanna...

Så var då mitt första klubbmästerskap till ända. Hur det gick? Sista placeringen i lägsta klassen (2 poäng av 8)! Men då bör tilläggas att jag var tvungen att lämna WO till två partier (och vann ett parti genom WO). Resultatmässigt lämnar turneringen givetvis en hel del i övrigt att önska, men ratingmässigt hade jag trots allt bara en spelare under mig (med 2 poäng) – nästa var 51 poäng över – och det partiet vann jag.

Hur som helst var det en lärorik och stimulerande turnering – förmodligen är långpartier de tillfällen då jag lär mig allra mest om schack. Det är väl ingen slump att schack-tränaren och skribenten Heisman rekommenderar alla lågt rankade att spela så många partier som möjligt med betänketiden 1 timme eller längre. Att sitta så länge framför en dataskärm är tyvärr inte lika stimulerande som när du sitter vid ett riktigt bräde, öga mot öga med din motspelare, men jag ska försöka att åtminstone spela fler 30-minuterspartier i framtiden.

Som en glädjande motvikt till turneringsresultatet, nådde jag härom dagen 1300 i rating på den suveräna sidan för taktikträning, Chess Tactics Server (chess.emrald.net) - rekommenderas VARMT!

Nästa schackliga äventyr blir ”Tusenmanna” i Blå Hallen i Stadshuset den 31:a mars - en turnering med tidshandikapp, öppen för alla. Eftersom jag kommer att spela i samma klass som spelare med upp till 1700 i rating, är jag i första hand med för att uppleva atmosfären och lära mig, kanske jag t o m får möta en stormästare! (förlorarna ska tydligen få möjlighet att möta Ulf Andersson i en simultanuppvisning). Ser verkligen fram emot en unik schack- och stjärn- späckad upplevelse.

Avrundar med en summering av de lärdomar KM-spelet gett mig:

- Återgå till en enklare – för lågt rankade spelare mer lämpad - öppningsrepertoar! (I första hand 1.e4 som vit och ...e5 mot 1.e4 som svart)
- Fortsätt intensivstudera taktik! Jag hittade en ”matt i två” i ett parti, där motspelaren tyvärr kunde vinna tempo genom att schacka och lyckades undgå nederlaget med ett tempos marginal (varpå jag glömde att jag offrat ett torn, missade ett klart remiläge och förlorade)
- Försätt dig inte i ”allt eller inget”- situationer! I ovan nämnda parti satsade jag allt på en kombination som så när gick hem – men när den misslyckades gjorde den mentala anspänningen att jag spelade bort mig. Detta råd ger Seirawan i sin utmärkta nybörjarbok ”Play winning chess”. Men tror du att jag följde det?...
- Och slutligen, de ständigt återkommande principerna som är så SVÅRA att hålla sig till: Inga extra bondedrag på bekostnad av pjäsutveckling! Flytta varje pjäs en gång innan du flyttar någon pjäs två gånger!

Monday, March 5, 2007

För första gången över 1500 på FICS!

Äntligen! Sedan oktober har jag haft 1495 som högsta ratingnotering (standardparti dvs G/15 eller längre) på FICS-servern. Flera gånger har jag varit uppe och nosat på denna siffra - en gång tangerade jag den t o m, men att komma över den verkade närmast omöjligt. Tills idag.

Kanske är det långpartierna på klubben, min kontinuerliga taktikträning (minst 6, helst 20 taktikproblem/dag) , eller mitt mer strukturerade schackträningsupplägg (har planer på att skriva in det här inom kort...), idag lyckades jag i alla fall höja mig från 1493 till 1501.

Jag måste erkänna att det avgörande partiet för denna ökning vanns emot en lägre rankad (1432), men det känns ändå som en stor seger att för första gången lämna den 1400-platå där jag befunnit mig så länge (sedan November 2005) och äntligen ha nått en ny nivå.

Monday, February 26, 2007

Mitt senaste korr-parti på redhotpawn.com

(Jag kommer fortsättningsvis markera särskilda tips, viktiga principer, egna lärdomar och dylikt, med fet stil)

Idag avslutade jag ytterligare ett korr-parti. Det blev ännu en förlust mot vaktmästaren på jobbet - inte så förvånande med tanke på att hans korr-rating är 1659 och min 1342.

Partiet, som påbörjades då jag fortfarande höll på och experimenterade med avancerade öppningar - i det här fallet en siciliansk drake som svart - såg ut som följer:

N.N. (1659) - Schackvirvel (1342), redhotpawn.com

1. e4 c5 2. Ng1f3 d6 3. d4 cxd4 4. Nf3xd4 Ng8f6 5. Nb1c3 g6 6. Bc1e3 Bf8g7 7. Bf1c4 O-O 8. f3 Nb8c6 9. Qd1d2 Nc6xd4 10. Be3xd4 e5 11. Bd4e3 a6 12. O-O-O b5 13. Bc4b3 b4 14. Nc3d5 Nf6xd5 15. Qd2xd5



Här kom jag att förlora min första bonde, då jag drog 15...Le6 och Vit slog bonden med 16.Dxd6. Partiet fortsatte sedan med ytterligare en förlorad bonde och då förlusten av ytterligare en, samtidigt som svart skulle erhålla två fribönder var ett faktum, gav jag upp och påbörjade ett nytt mot samma motståndare.
Fortsättningen:

16...Be6xb3 17. cxb3 Qd8c8 18. Kc1b1 Rf8e8 19. Qd6xb4 Bg7f8 20. Qb4c4 Qc8b7 21. h4 Ra8c8 22. Qc4d5 Qb7c6 23. Qd5xc6 Rc8xc6 24. h5 Re8c8 25. hxg6 fxg6 26. a4 Bf8e7 27. Rd1d7 Rc8c7 28. Rd7xc7 Rc6xc7 29. Rh1c1 Rc7b7 30. Rc1c8 Kg8f7 31. Kb1a2 Rb7d7 32. Rc8a8 Rd7d3 33. Be3b6 uppgivet 1-0

Lärdomar:
- Vänta åtminstone några hundra ratingpoäng med att spela Siciliansk drake, återgå till "enklare" öppningsalternativ!
- Utveckla pjäserna tidigt! Hade gjort 8 (!) stycken bondedrag innan vitfältslöparen utvecklades.
- Stäng inte den långa diagonalen (10...e5) när löparen står i fianchetto-position!

Sunday, February 25, 2007

Klubbmästerskapet - En nulägesrapport

När det gäller mitt nuvarande schackspelande i klubben har det blivit något vacklande p g a att min fästmö blivit utsedd till att delta i ett friskvårdsprogram de tisdagar klubbspelet äger rum.

För närvarande är det Klubbmästerskap – Långpartier (där jag spelar i klass B) och jag har inte mindre än tre uppskjutna partier inför sista ronden. Ratingmässigt är jag med mina 1206 (1/1-07) näst lägst rankad (men den som är lägst rankad, på 1204, har tidigare befunnit sig på över 1240, så jag är utan tvekan den mest oerfarne). En smula väntat har det hittills bestått av idel förluster, min enda poäng tog jag på W.O.

Glädjande nog fick jag emellertid igår veta att jag kommer att kunna spela två uppskjutna partier på tisdag, mot spelare rankade 1204 och 1258. Ser verkligen fram emot att få spela ”riktigt” schack igen – FICS och korr på schackonline.com respektive redhotpawn.com i all ära.

Hoppas kunna återkomma med resultaten från dessa två partier – kanske att jag t o m kan analysera något av dem. En av mina förhoppningar med den här bloggen är att jag ska inspireras till att analysera egna partier ordentligt, för att sedan publicera dem här.

Friday, February 23, 2007

En blogg om hur det är att försöka utvecklas som schackspelare

Så gjorde jag till sist slag i saken och började skriva en schackblogg på svenska (har tidigare gjort några halvhjärtade försök att börja skriva en på engelska, men det blir för omständigt). Tanken är att jag här ska kunna ventilera mina tankar under tiden jag - förhoppningsvis - tränar upp min spelstyrka och utvecklas från en lågt rankad klubbspelare (senaste ratingräkningen LASK 1206, men då har jag några förlustparter efter det) till en medelduktig klubbspelare (brukar anses ligga runt 1600 LASK).

Det är min förhoppning att min egen väg med detta märkvärdigt fascinerande brädspel ska kunna inspirera och hjälpa andra på vägen mot större insikter i schackets hemligheter.