Saturday, March 17, 2007

Mitt träningsupplägg från och med Mars 2007

Inspirerad av bloggen chess-training (chess-training.blogspot.com), har jag bestämt mig för att börja träna schack mer strukturerat. Genom att utgå från träningsguider skrivna av Dan Heisman (hittas – med mycket annat läsvärt - på danheisman.com) och skribenter på Chessville (chessville.com) när det gäller förslag på litteratur, utformade jag ett träningsupplägg som jag nu nästan har hunnit följa från början till slut en gång och under tiden kommit att modifiera något. Efter några små justeringar kommer min dagliga schackträning att se ut som följer:

- Lösande av taktiska problem: Minst 6 st, helst 20 (exempelvis på en av mina nya favoritsajter, Chess Tactics Server (chess.emrald.net))
- Studerande av allmänna principer: Läsa igenom minst en sida generella schackprinciper (Från Chessville och Heisman)
- Lösande av slutspelsstudie: Helst en om dagen
- Spela ett komplett parti: Minst 2-minuters ("lightning"), helst 30-minuters eller längre
- Helst utföra något drag i något av de korrschack-partier jag spelar (på schackonline och redhotpawn)

Dessutom kommer jag att studera teori i följande ordning så snart tid kan avsättas:
- Öppning, 2 tidsenheter (i nuläget har jag 30 min som en enhet)
- Taktik, 2
- Strategi, 1
- Slutspel, 2
- ”Board vision”, 1
- Genomgång av egna partier, 2
- Genomgång av andras partier, 1
- Tankeprocessen, 1

Materialet som i första hand kommer användas för dessa studier är för tillfället:

Öppning
Egna partier; Egen öppningsrepertoar; Kapitlen om öppningsstudier i Träna schack med Jesper Hall;

Taktik
Kapitlen om taktik i Träna schack med Jesper Hall

Strategi
Kapitlen om Strategi i Complete idiot’s guide to chess (av Patrick Wolff)

Slutspel
Kapitlen om slutspel i Complete idiot’s guide to chess

Board vision
Övningar hittade i Michael La Maza’s artiklar om ”Rapid chess improvement”

Genomgång av egna partier
Protokoll från egna långpartier, med hjälp av kapitlet om analys av egna partier i Träna schack med Jesper Hall

Genomgång av andras partier
Logical chess move by move av Chernev eller The mammoth book of the world’s greatest chess games (Nunn, Emms, Burgess)

Tankeprocessen
Artiklar av Dan Heisman (Novice Nooks om ”Thought process” och Thinking Caps – hittas på danheisman.com

Säkerligen kommer det att bli fler justeringar framöver, litteratur kommer utgå och tillkomma eftersom. Jag ska försöka ange eventuella stora förändringar här, men i nuläget är det i alla fall så här upplägget ser ut.

Tuesday, March 13, 2007

Första klubbmästerskapet, taktikträning och Tusenmanna...

Så var då mitt första klubbmästerskap till ända. Hur det gick? Sista placeringen i lägsta klassen (2 poäng av 8)! Men då bör tilläggas att jag var tvungen att lämna WO till två partier (och vann ett parti genom WO). Resultatmässigt lämnar turneringen givetvis en hel del i övrigt att önska, men ratingmässigt hade jag trots allt bara en spelare under mig (med 2 poäng) – nästa var 51 poäng över – och det partiet vann jag.

Hur som helst var det en lärorik och stimulerande turnering – förmodligen är långpartier de tillfällen då jag lär mig allra mest om schack. Det är väl ingen slump att schack-tränaren och skribenten Heisman rekommenderar alla lågt rankade att spela så många partier som möjligt med betänketiden 1 timme eller längre. Att sitta så länge framför en dataskärm är tyvärr inte lika stimulerande som när du sitter vid ett riktigt bräde, öga mot öga med din motspelare, men jag ska försöka att åtminstone spela fler 30-minuterspartier i framtiden.

Som en glädjande motvikt till turneringsresultatet, nådde jag härom dagen 1300 i rating på den suveräna sidan för taktikträning, Chess Tactics Server (chess.emrald.net) - rekommenderas VARMT!

Nästa schackliga äventyr blir ”Tusenmanna” i Blå Hallen i Stadshuset den 31:a mars - en turnering med tidshandikapp, öppen för alla. Eftersom jag kommer att spela i samma klass som spelare med upp till 1700 i rating, är jag i första hand med för att uppleva atmosfären och lära mig, kanske jag t o m får möta en stormästare! (förlorarna ska tydligen få möjlighet att möta Ulf Andersson i en simultanuppvisning). Ser verkligen fram emot en unik schack- och stjärn- späckad upplevelse.

Avrundar med en summering av de lärdomar KM-spelet gett mig:

- Återgå till en enklare – för lågt rankade spelare mer lämpad - öppningsrepertoar! (I första hand 1.e4 som vit och ...e5 mot 1.e4 som svart)
- Fortsätt intensivstudera taktik! Jag hittade en ”matt i två” i ett parti, där motspelaren tyvärr kunde vinna tempo genom att schacka och lyckades undgå nederlaget med ett tempos marginal (varpå jag glömde att jag offrat ett torn, missade ett klart remiläge och förlorade)
- Försätt dig inte i ”allt eller inget”- situationer! I ovan nämnda parti satsade jag allt på en kombination som så när gick hem – men när den misslyckades gjorde den mentala anspänningen att jag spelade bort mig. Detta råd ger Seirawan i sin utmärkta nybörjarbok ”Play winning chess”. Men tror du att jag följde det?...
- Och slutligen, de ständigt återkommande principerna som är så SVÅRA att hålla sig till: Inga extra bondedrag på bekostnad av pjäsutveckling! Flytta varje pjäs en gång innan du flyttar någon pjäs två gånger!

Monday, March 5, 2007

För första gången över 1500 på FICS!

Äntligen! Sedan oktober har jag haft 1495 som högsta ratingnotering (standardparti dvs G/15 eller längre) på FICS-servern. Flera gånger har jag varit uppe och nosat på denna siffra - en gång tangerade jag den t o m, men att komma över den verkade närmast omöjligt. Tills idag.

Kanske är det långpartierna på klubben, min kontinuerliga taktikträning (minst 6, helst 20 taktikproblem/dag) , eller mitt mer strukturerade schackträningsupplägg (har planer på att skriva in det här inom kort...), idag lyckades jag i alla fall höja mig från 1493 till 1501.

Jag måste erkänna att det avgörande partiet för denna ökning vanns emot en lägre rankad (1432), men det känns ändå som en stor seger att för första gången lämna den 1400-platå där jag befunnit mig så länge (sedan November 2005) och äntligen ha nått en ny nivå.